Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Etätyön supervoimat: Näin vitamiinit pitävät sinut terävänä ja terveenä kotitoimistolla

Etätyö ja vitamiinit

Etätyö on muuttanut työelämäämme pysyvästi, tarjoten joustavuutta ja vapautta. Samalla se on tuonut mukanaan uusia haasteita hyvinvoinnillemme. Kotitoimiston ergonomiaan on kiinnitetty paljon huomiota, mutta vitamiinien merkitys etätyöläisen arjessa jää usein vähälle huomiolle.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on perusta hyvinvoinnille, mutta etätyön vaatimukset voivat tehdä sen ylläpitämisestä haastavaa. Epäsäännölliset ruokailuajat, napostelu, vähäinen auringonvalo ja liikkumattomuus voivat johtaa vitamiinivajeisiin, jotka vaikuttavat niin fyysiseen kuin henkiseenkin jaksamiseen.

Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miksi vitamiinit ovat erityisen tärkeitä etätyöläisille ja miten ne tukevat hyvinvointia. Saat myös käytännön vinkkejä siitä, miten varmistaa riittävä vitamiinien saanti ja pitää huolta terveydestäsi kotitoimiston arjessa.

Vitamiinien supervoimat etätyöläiselle

 • Energiaa ja keskittymiskykyä: B-vitamiinit ovat välttämättömiä energian tuotannolle ja hermoston toiminnalle. Ne auttavat sinua pysymään virkeänä, keskittyneenä ja tehokkaana koko työpäivän ajan.
 • Vastustuskykyä flunssakautta vastaan: C-vitamiini on tunnettu vastustuskykyä vahvistavasta vaikutuksestaan. Se auttaa suojaamaan kehoa infektioilta ja nopeuttaa toipumista sairastumisen jälkeen.
 • Mielialaa kohottavaa vaikutusta: D-vitamiini on tärkeä mielialan säätelylle. Sen puute voi lisätä riskiä masennukseen ja ahdistukseen. Etätyöläiset, jotka viettävät paljon aikaa sisätiloissa, ovat erityisen alttiita D-vitamiinin puutokselle.
 • Luuston hyvinvointia: K-vitamiini ja kalsium ovat tärkeitä luuston terveydelle. Riittävä saanti auttaa ehkäisemään osteoporoosia ja muita luuston ongelmia.
 • Silmien terveyttä: A-vitamiini on tärkeä näkökyvylle, erityisesti hämärässä näkemiselle. Etätyöläiset, jotka viettävät paljon aikaa tietokoneen ääressä, hyötyvät A-vitamiinin suojaavasta vaikutuksesta.

Etätyön vitamiinivarkaat

 • Epäsäännölliset ruokailuajat: Kiireinen aikataulu voi johtaa siihen, että ateriat jäävät väliin tai korvataan epäterveellisillä välipaloilla.
 • Napostelu: Kotitoimistossa on helppo sortua naposteluun, mikä voi johtaa liialliseen sokerin ja tyydyttyneen rasvan saantiin.
 • Vähäinen auringonvalo: Sisätiloissa työskentely vähentää D-vitamiinin tuotantoa kehossa.
 • Liikkumattomuus: Etätyöläiset liikkuvat usein vähemmän kuin toimistotyöntekijät, mikä voi vaikuttaa vitamiinien imeytymiseen ja hyödyntämiseen.

Vinkkejä vitamiinien saannin turvaamiseen etätyössä

 1. Suunnittele ateriat etukäteen: Varaa aikaa terveellisten aterioiden valmistukseen ja pakkaa eväät valmiiksi, jos et työskentele kotona.
 2. Pidä terveellisiä välipaloja saatavilla: Valitse hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä epäterveellisten herkkujen sijaan.
 3. Nauti auringonvalosta: Pyri työskentelemään luonnonvalossa aina kun mahdollista ja vietä aikaa ulkona päivittäin.
 4. Liiku säännöllisesti: Tauota työpäivääsi lyhyillä liikuntatuokioilla ja pyri liikkumaan vähintään 30 minuuttia päivässä.
 5. Harkitse monivitamiinivalmistetta: Jos ruokavaliosi on yksipuolinen tai sinulla on erityisiä ravintoaineiden tarpeita, monivitamiini voi olla hyvä lisä.
 6. Keskustele lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa: He voivat auttaa sinua arvioimaan vitamiinien saantisi ja tarvittaessa suositella sopivia lisäravinteita.

Ruokavalion aarreaitta: Vitamiinipitoiset ruoat etätyöläiselle

 • B-vitamiinit: Täysjyvävilja, palkokasvit, pähkinät, siemenet, vihreät lehtivihannekset, liha, kala, kananmunat, maitotuotteet.
 • C-vitamiini: Sitrushedelmät, marjat, paprika, parsakaali, ruusukaali, pinaatti.
 • D-vitamiini: Rasvainen kala, kananmunat, maito, täydennetyt elintarvikkeet.
 • K-vitamiini: Vihreät lehtivihannekset, parsakaali, ruusukaali, pinaatti, kasviöljyt.
 • A-vitamiini: Porkkana, bataatti, pinaatti, keltainen paprika, aprikoosi, mango.

Yhteenveto

Vitamiinit ovat etätyöläisen hyvinvoinnin kulmakiviä. Ne tukevat energiaa, keskittymiskykyä, vastustuskykyä, mielialaa, luuston terveyttä ja näkökykyä. Huolehtimalla riittävästä vitamiinien saannista voit varmistaa, että pysyt terävänä, terveenä ja tehokkaana kotitoimiston arjessa. Muista monipuolinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja riittävä auringonvalo. Jos tarvitset lisätukea, keskustele lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Lue myös: Tokmanni aihe diginyt.fi sivustolta.

Lisää aiheesta sen vierestä

Puhelinliittymä

Pelillistäminen suomalaisessa liiketoiminnassa: asiakkaiden sitouttamisen uusi aikakausi

Pelillistäminen eli gamification on noussut merkittäväksi työkaluksi eri alojen yrityksille asiakkaiden sitouttamisessa. Pelillistämisellä tarkoitetaan pelien

Lue lisää »

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu