Koronavuodet saivat monet siirtymään kotitoimistoille, ja etätöiden tekemisestä tuli aiempaa yleisempää. Osalla työpaikoista mahdollisuus etätöihin on säilynyt, ja töitä tehdään joko kokonaan tai osittain kotoa käsin.
Etätöihin siirtyminen tapahtui nopealla aikataululla, eikä moni ehtinyt panostaa ergonomiaan tai kotitoimiston kalusteisiin. Töitä tehtiin läppäri sylissä olohuoneen sohvalta, joka on saattanut johtaa pitkällä aikavälillä niska- ja hartiaseudun vaivoihin.
Myös etätyöläisen kannattaa panostaa työhyvinvointiin. Sen taustalla ovat kotitoimiston kalusteet, jotka pitävät huolen ergonomiasta. Kotona työskennellessä kannattaa huolehtia myös taukojen pitämisestä ja liikkumisesta, jota varten on kehitetty jopa omia kalusteita.
Etätöiden tekeminen edelleen yleistä
Tilastokeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan jopa 22 % työntekijöistä tekee jopa puolet työajasta etänä kotitoimistolta käsin, vaikka toimistolle palaaminen olisi jo mahdollista. Vaikka etätyötä tekevien määrä on vähentynyt korona-ajan huippuvuosista, on lukema edelleen huomattavasti suurempi kuin ennen poikkeusaikaa.
Vain harva työntekijöistä tekee koko työajan etätöitä, mutta joustavat hybridimallit ovat yleisiä. Osa työajasta vietetään toimistolla, mutta vaihteleva määrä töistä voidaan tehdä kotoa omalta kotitoimistolta käsin.
Saman tutkimuksen mukaan etätyön hyviin puoliin kuuluu työrauha, mutta samalla ergonomia kärsii. Kotiin hankittavat kalusteet jäävät usein työntekijän itsensä hankittavaksi, eikä niihin välttämättä panosteta yhtä paljon kuin toimistolla oleviin. Töitä saatetaan tehdä esimerkiksi keittiön pöydän ääressä sen sijaan, että kotona olisi varsinainen työpiste.
Panosta ergonomiaan
Työpisteen kalusteisiin panostaminen kuitenkin kannattaa, koska se on panostus omaan hyvinvointiin. Erityisesti suurimman osan työajasta etänä tekevät hyötyvät erillisestä työpisteestä, johon hankitaan ergonomiaa tukevat kalusteet.
Kalusteissa kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat:
- Riittävän tilava pöytä – varmistaa sen, että töitä pääsee tekemään isolta näytöltä. Paras vaihtoehto on säädettävä sähköpöytä, jonka ääressä voi myös seisoa välillä.
- Säädettävä tuoli – tuoli voi olla säädettävä toimistotuoli tai erityisen ergonominen satulatuoli. Jos työpöytä on kiinteä, on erityisen tärkeää hankkia säädettävä tuoli. Näin saa istuma-asennon, jossa hartiat eivät rasitu.
- Valaistus – kotitoimiston sijainti kannattaa miettiä myös valaistuksen kannalta. Jos työpistettä ei saa asetettua ikkunan äärelle, kannattaa panostaa oikein suunnattuun valaistukseen.
- Säilytyspisteet – työpapereiden määrä on vähentynyt, mutta niitä saattaa silti kertyä jonkin verran. Jotta ne eivät jää työpöydän reunalle häiritsemään, on papereita varten hyvä olla laatikosto tai muuta säilytystilaa.
Monelle työpiste toimii lisäksi paikkana, jossa vietetään vapaa-aikaa. Työpäivän jälkeen saatetaan ottaa suunnaksi esimerkiksi crypto casino, jossa pelaaminen onnistuu Bitcoineilla ja muilla suosituilla kryptovaluutoilla. Tietokoneen isolla ruudulla päästään nauttimaan pelien ominaisuuksista jopa mobiilia paremmin, ja oma nurkkaus takaa pelirauhan. Kun paikka tietokoneelle on rakennettu ergonomiseksi, ei työnteko tai vapaa-ajan vietto koneen ääressä aiheuta hartiavaivoja.
Pysy aktiivisena päivän aikana
Kotitoimistolla työskennellessä aktiivisuus jää usein toimistopäiviä vähäisemmäksi. Toimistolle saatetaan kulkea kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä, ja työmatkasta saadaan jo iso osa päivän liikkeestä. Lisäksi matka ruokalaan ja kahvihuoneeseen on kotia pidempi, joten liikettä tulee etäpäiviä enemmän kuin huomaamatta.
Kun työskennellään etänä, on siksi tärkeä huolehtia itse riittävästä liikkumisesta päivän aikana. Sen voi toteuttaa pitämällä pieniä taukoja, jonka aikana kävelee tai tekee pienen taukojumpan. Liikkumiseen on myös tehty välineitä, jotka mahdollistavat liikkumisen ja työnteon yhdistämisen.
Tällaisia ovat esimerkiksi kävelymatot, jotka ovat toimiva yhdistelmä säädettävän sähköpöydän kanssa. Ne mahdollistavat askeleiden keräämisen työpäivän aikana, ja kävelymaton kanssa voi kerryttää päivittäisen liikuntasuosituksen täyteen kuin huomaamatta.
Markkinoilla on myös sähköpyöriä, joissa on teline läppärille. Sen satulassa voi polkea kilometrejä esimerkiksi etäpalaverin aikana – kunhan kotona on riittävästi säilytystilaa pyörälle.
Liikettä työpäivään tuovat myös aktiivituoli ja jumppapallo, jota voi käyttää ajoittain tavallisen tuolin sijaan. Myös erilaiset seisomalaudat aktivoivat päivän aikana, kun ne yhdistää sähköpöydän ääressä seisomiseen.
Huolehdi työrauhasta
Kun tehdään etätöitä, on myös tärkeä huolehtia riittävästä työrauhasta. Jo aiemmin mainitun Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan työrauha on kotitoimistolla yleensä perinteistä toimistoa parempi, mutta tämä ei toteudu aina.
Jos on perheellinen, ei työpistettä kannata sijoittaa olohuoneeseen. Vaikka päähän laittaisi kuulokkeet, tulee työntekoon helposti keskeytyksiä. Myös etäpalaverit saattavat häiriintyä, jos taustalta kuuluu elämisen ääniä.
Mikäli kotona ei ole ylimääräistä huonetta työntekoa varten, voi työpisteen sijoittaa esimerkiksi makuuhuoneeseen tai muuhun rauhalliseen paikkaan. Näin omassa työpisteessä on selkeästi töiden ääressä, eikä muiden tekeminen häiritse työn tekemistä.
Kiinnitä huomiota sisustukseen ja viihtyisyyteen
Viihtyisä ympäristö on osa työhyvinvointia, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota myös kotona. Työviihtyvyyttä parantaa:
- Omaan sisustusmakuun sopivat kalusteet
- Taulut ja muu piensisustus
- Siisti työpiste, jossa on toimivat säilytysratkaisut
- Miellyttävä valaistus
- Viherkasvit
Vaikka työpisteen kalusteissa ensimmäisenä on ergonomia, ei niiden viihtyisyyttä tarvitse kokonaan unohtaa. Vaihtoehtoja kotitoimiston kalusteiksi on paljon, joten niiden joukosta on helppo löytää myös omaan makuun sopivia vaihtoehtoja.
Sisustamisen kautta pisteestä tulee oma tila, jossa on mukava tehdä töitä. Sen lisäksi paikassa voi viettää vapaa-aikaa, ja se tarjoaa hyvät puitteet harrastamiseen.
Myös etätöissä voi voida hyvin
Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi -tutkimuksen perusteella myös etätöissä voi voida hyvin, mikä on hyvä uutinen kaikille kotitoimistolle siirtyneille. Sen sijaan etätöiden on todettu vähentävän ristiriitoja ja parantavan työrauhaa. Suurimmat riskit etätöissä liittyvätkin liikkumattomuuteen ja huonoon työergonomiaan.
Ergonomian saa kuntoon panostamalla kalusteisiin, jotka tukevat hyvää työasentoa. Liikkumisen määrää voi lisätä kävelymattojen ja muiden välineiden kautta, mutta joskus pelkkä riittävä taukojen määrä riittää. Kun ne pyhittää pienelle liikkeelle, saa kotitoimistolla yhtä paljon askeleita kasaan kuin tavallisen työpäivän aikana.
Viihtyisä työpiste ja työn sekä vapaa-ajan tasapaino ovatkin yhtä tärkeitä myös silloin, kun työtä tehdään pääasiallisesti kotona.