Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Etätyön erheet: paljastukset, unohdukset, ja yllättävät äänet

Valokuitunen Oy on julkaissut tutkimuksen, joka sukelsi syvälle suomalaisten etätyöarjen kommelluksiin. Suomalaisten digiarki 2024 -tutkimus toi esiin, että monille etätyöläisille tutut kompastuskivet liittyvät unohduksiin ja teknisten laitteiden, kuten kameran tai mikrofonin, käyttöön. Kiusallisia hetkiä ovat aiheuttaneet muun muassa kaoottinen koti, yllättävät ilmavaivat ja perheenjäsenten äänekäs nuhteleminen. Hämmästyttävästi, peräti neljä viidestä (80 %) pitää hyväksyttävänä, että etäkokouksissa kamera pidetään kiinni.

Valokuitusen havainnot

Syksyn saapuessa etätyö palaa monen suomalaisen arkeen. Vaikka etätyö nähdään enimmäkseen positiivisessa valossa, ei se ole ilman omia kommelluksiaan. Valokuitusen tilaaman Suomalaisten digiarki 2024 -tutkimuksen mukaan yli kolmannes (41 %) on myöntänyt töpänneensä joskus etätöissä. Nuoret aikuiset, erityisesti 18–29-vuotiaat, ovat kokeneet etätyön kommelluksia huomattavasti useammin kuin vanhemmat ikäryhmät.

Tutkimus paljasti, että yleisin etätyömoka on oleellisen esineen tai materiaalin unohtaminen työpaikalle. Tämän epämiellyttävän kokemuksen on kokenut lähes viidesosa (18 %) vastaajista. Toinen merkittävä haaste liittyy ajankäyttöön: noin kuudesosa (13 %) myöntää unohtaneensa etäkokouksen tai myöhästyneensä siitä, koska on ollut liian uppoutunut kotitöihin.

Kamerat ja mikrofonit – yllättävien hetkien lähteet

Noin kahdeksasosa (12 %) vastaajista on nolostunut siitä, että heidän ulkoinen olemuksensa etäpalaverissa ei ole ollut edustava. Lisäksi 7 prosenttia on joutunut kiusalliseen tilanteeseen, jossa kamera on ollut päällä paljastaen sotkuisen kodin. Muut etätyön erheet liittyvät avoimiin mikrofoneihin, jotka ovat tuoneet mukanaan odottamattomia yllätyksiä – niin huutojen, pierujen kuin yskänkohtausten muodossa.

Suomalaiset välttelevät kameroita etäkokouksissa

Monilla työpaikoilla käydään keskustelua siitä, voiko kameran pitää kiinni virtuaalitapaamisissa.

– Onko suomalaisilla kamerastressiä? Ilmeet ja eleet ovat keskeinen osa ihmisten välistä viestintää ja ne tarjoavat henkilökohtaisemman yhteyden. Kun kamera on päällä, on vaikeampi keskittyä muihin asioihin samanaikaisesti, mikä parantaa palaveriin keskittymistä, pohtii Valokuitusen viestintäpäällikkö Kirsi Jännes.

Kyselytutkimuksen mukaan neljä viidestä virtuaalikokouksiin osallistuvista pitää kameran suljettuna pitämistä hyväksyttävänä. Kaksi kolmesta sanoo myös pitävänsä oman kameransa yleensä kiinni. Suurin osa vastaajista kuitenkin suosii läsnäolokokouksia virtuaalitapaamisten sijaan.

Etätyön yleisyys Suomessa

Etätyön tekeminen on Suomessa laajalti hyväksyttyä ja monille arkipäivää. Yli puolet (58 %) työssäkäyvistä tekee etätöitä ainakin joskus, ja joka viides työskentelee etänä lähes päivittäin.

Etätyötä tehdään, koska sen koetaan parantavan keskittymistä ja arjen hallintaa sekä lisäävän hyvinvointia ja tehokkuutta.

– Etätyötä tekevistä joka kymmenes tekisi enemmän etätöitä, jos nettiyhteys kotona tai mökillä olisi nykyistä parempi. Tulevaisuudessa digityö yleistyy, ja siihen tarvitaan luotettavia ja nopeita yhteyksiä, muistuttaa Jännes.

Haasteet nettiyhteyksien kanssa

Joka neljäs etätyötä tekevä kohtaa viikoittain haasteita kotinsa nettiyhteyden kanssa. Kahdella viidestä (41 %) on ainakin kerran käynyt niin, että huono nettiyhteys on estänyt etäkokouksen onnistumisen, työtehtävän suorittamisen tai aikaansaannosten lähettämisen.

Yleisimmät etätyömokat:

  • Olen jättänyt työpaikalleni tavaroita, joita olisin tarvinnut etätöissä (18 %)
  • Olen unohtanut etäpalaverin tai myöhästynyt siitä, koska olen tehnyt kotihommia (13 %)
  • Olen esiintynyt etäpalaverissa mielestäni epäedustavassa ulkoasussa (12 %)
  • Kamera on ollut päällä ja ihmiset ovat nähneet sotkuisen kotini (7 %)
  • Olen joutunut perumaan paikan päällä sovitun tapaamisen viime hetkellä jäädessäni etätöihin ja unohtaessani sovitun tapaamisen (7 %)
  • Olen huutanut perheenjäsenille enkä huomannut, että mikrofoni on ollut auki (5 %)
  • Olen niistänyt tai pieraissut äänekkäästi enkä huomannut, että mikrofoni oli auki (2 %)
  • Olen käynyt palaverin aikana wcä enkä huomannut, että mikrofoni oli auki (2 %)
  • Olen vaihtanut vaatteita etäpalaverin aikana enkä huomannut, että kamera oli auki (1 %)

Lisää aiheesta sen vierestä

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu