Etätyö on yleistynyt nykyaikana huomattavasti, ja työskennellä voikin kodin lisäksi niin junassa, kahvilassa tai vaikka mökilläkin. Toimisto-olosuhteista etätyöskentely eroaa kuitenkin huomattavasti niin ympäristön, kuin työtapojenkin osalta.
Mitä kotitoimistolla tulisi kuitenkin ottaa huomioon, jotta etätyöskentelystä saadaan kaikki irti? Kokosimme alle kattavan viiden vinkin listan onnistuneeseen ja tehokkaaseen etätyöskentelyyn!
Alta löydät kattavan tietopaketin, jolla ergonomisen ja hyvinvointia ylläpitävän kotitoimiston pystyttäminen onnistuu keneltä tahansa.
1. Rakenna työskentelylle oma työpiste ja pidä huolta ergonomiasta
Kotoa käsin töitä tehdessä voi etenkin sohva ja sänky tuntua houkuttavilta vaihtoehdoilta työtehtävien tekemiselle. Näitä mukavia paikkoja tulisi kuitenkin välttää, sillä ne useimmiten tekevät ergonomisesta työskentelystä lähes mahdotonta.
Työskentelyssä kannattaakin siis suosia ergonomisia työvälineitä ja työtapoja näiden vaikuttaessa positiivisesti terveyden lisäksi myös työn tehokkuuteen ja mielekkyyteen. Useilta työpaikoilta on mahdollista saada esimerkiksi työtuoleja tai muita laitteita lainaan, jolloin niitä ei itse tarvitse kustantaa ergonomisen ja tehokkaan työympäristön luomiseksi.
Tärkeimpänä ergonomisen työympäristön luomisessa on riittävillä säätömahdollisuuksilla varusteltu työtuoli, tukeva pöytä, riittävä valaistus sekä oikeaoppinen työasento.
Vaikka alkuun voi tuntua, että kotitoimiston pystyttäminen on vaikeaa, käy se yllättävänkin nopeasti.
Lue lisää aiheesta: Kotitoimisto pystyyn helposti
2. Pidä aktiivisia taukoja työtehtävien lomassa
Käy pienillä kävelyillä, venyttele, joogaa, nouse satunnaisesti seisomaan työtehtävien välissä, pidä pieniä jumppataukoja, kokeile kävelypalavereja – mikä tahansa lyhytkin tauko auttaa ylläpitämään kehon ja mielen terveyttä sekä yleistä jaksamista! Toimistolla taukoja pidetään lähes huomaamatta kahvin tai lounaan muodossa, mutta kotitoimistolla nämä pienetkin aktiivisuutta parantavat tauot saattavat unohtua huomaamatta. Kokeile esimerkiksi muistutusten laittamista puhelimeen noin tunnin välein, jotta tauot ja verryttely eivät unohdu kiireellisenäkään aikana.
Voit kokeilla myös paikkojen ja asentojen vaihtelemista päivän ja työtehtävien mittaan. Näin niin mieli kuin kehokin saa hieman vaihtelua, eikä samaa työympäristöä tarvitse tuijottaa lähes kahdeksaa tuntia putkeen.
Vinkki: Mikäli samassa taloudessa työskentelee kaksi henkilöä etänä, kokeilkaa paikkojen vaihtamista päittäin kerran päivässä esimerkiksi lounaan jälkeen!
3. Erota selkeästi vapaa-aika työajasta
Jotta työpäivät eivät venyisi holtittoman pitkiksi, on syytä kiinnittää erityistä huomiota työn ja vapaa-ajan erottamiseen. Kun työpäivä on saatu päätökseen, laita tietokone kiinni ja siivoa näkyviltä kaikki työhön liittyvät asiat, kuten kansiot ja muistiinpanot. Laita työpäivän päätteeksi myös työpuhelin äänettömälle, jolloin vältyt esimerkiksi työsähköposteilta ja muilta töistä muistuttavilta asioilta. Kun työhön liittyvät asiat on päivän lopuksi siivottu piiloon, on myös työasiat helpompi pitää poissa mielestä!
4. Aseta päivittäinen tavoite ja suunnittele tuleva työpäivä
Kehitä itsellesi tuttu rytmi, jota on mielekästä seurata. Aloita ja lopeta työt totuttuun aikaan, jolloin etätyöpäivät eivät venähdä turhan pitkiksi. Näin saat kehitettyä itsellesi etätyöskentelystä rutiinin, josta on helppo pitää kiinni.
Mikäli kotona keskittyminen tuntuu kuitenkin, voit kokeilla myös seuraavia kenioja:
- Tee tehokasta työtä tunnin verran, jonka jälkeen pidä tauko
- Kokeile Pomodoro-tekniikkaa, jossa työtä tehdään 25 minuutin jaksoissa, jonka jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Tämä toistetaan neljä kertaa, jonka jälkeen on luvassa pidempi tauko.
- Mikäli tehtävän aloittaminen tuntuu vaikealta, pilko tehtävä osiin esimerkiksi kirjoittamalla se auki paperilapulle. Seuraavaksi ala tekemään osia pomodoro-tekniikan avulla.
5. Pidä fyysinen jaksamisen lisäksi huolta myös henkisestä jaksamisesta
Henkinen jaksaminen on aivan yhtä tärkeää, kuin fyysisestäkin kunnosta huolehtiminen. Tämä onnistuu parhaiten noudattamalla hyviä elintapoja, ja kokeilemalla esimerkiksi meditaatiota ja muita mindfulness- harjoitteita työpäivien jälkeen.
Etenkin pitkien etätyöjaksojen aikana olisi suotavaa varmistaa myös päivittäisten sosiaalisten kanssakäyntien saaminen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ystävälle soittamista, naapurin kanssa lyhyttä juttutuokiota tai työtiimin kanssa pidettyä videotapaamista, jossa ainoana agendana on kuulumisten kysyminen.
Myös tietoisen läsnäolon harjoittelua joko meditaation tai mindfulnessin avuin voidaan kokeilla työpäivän päätteeksi helpottamaan stressiä. Meditaatioharjoittelu voi usein auttaa positiivisesti myös lukuisiin muihin työterveyttä ylläpitäviin osa-alueisiin, kuten uneen sekä tarkkaavaisuuteen.