Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Silmien rasitusoireet – kuinka vähentää rasitusta

Ovatko silmäsi rasittuneet jatkuvasta näytön tuijottamisesta?

Monien meistä sopeutuessa uuteen etätyön täyttämään todellisuuteen, tulee meidän muistaa pitää huolta silmistämme. Silmien rasitusoireita ovat muun muassa päänsärky, kuivat silmät, sumea näkö ja silmien väsymys. Ne ovat yleisiä oireita varsinkin tietotyötä tekevillä. Monesti puhutaankin syndroomasta nimeltä Computer vision syndrome. Sillä tarkoitetaan eri päätelaitteista johtuvaa silmien rasittumista ja väsymistä. Ongelma koskettaa varsinkin kotona töitä tekeviä, joiden päivät kuluvat pitkätlti erilaisten päätelaitteiden kanssa. Ensin työpäivä tietokoneen ruutua tuijotellessa ja illalla television parissa rentoutuen.

Voit vähentää silmien rasitusoireita seuraavien vinkkien avulla.

Mies kärsii päänsärystä, joka on tullut liiallisesta silmien rasituksesta
Päänsärky on yksi silmien rasitusoireista

Silmien rasitusoireet eivät välttämättä tarvitse lääkäriä

Kuten mainittua, silmien rasitusoireet ovat tavallisia vaivoja. Niistä voi kärsiä vaikka ei tekisikään paljon töitä tietokoneella tai katselisi televisiota. Myös esimerkisi pitkäaikainen lukeminen tai tarkkuuta vaativa käsityö voivat väsyttää ja rasittaa silmiä. Silmien rasittuneisuutta voi ilmentyä niin nuorilla koululaisilla kuin eläkeläisillä. Jos vaivat kuitenkin jatkuvat eivätkä kotikonsteista huolimatta häviä, voi se olla merkki huonontuneesta näöstä. Tällöin optikolla vierailu voi korjata tilanteen.

Silmien rasitusoireet kuriin vähentämällä häikäisyä

Häikäisy tapahtuu, kun liikaa valoa menee silmiisi joko suoraan tai heijastuksena.

 • Sijoita tietokoneesi pois kirkkaiden ikkunoiden tai yläpuolella olevien valojen luota vähentääksesi häikäisyä kotitoimistossasi.
 • Käytä verhoja tai kaihtimia vähentääksesi ulkoa tulevaa kirkasta valoa tai suuntaa työpöytäsi niin, ettei ikkuna ole suoraan edessäsi (tai takanasi).
 • Harkitse häikäsyä estävän näytön ostamista, joka tekee näytöstäsi helpomman lukea kaikissa valaistusolosuhteissa.

Optimoi tietokoneesi näyttöasetukset

Säädä tietokoneesi asetuksia vähentääksesi silmien rasitusoireita

 • Käytä asetuksiasi suodattamaan sinistä valoa, joka voi olla rankaa silmillesi. Tätä suodatinta kutsutaan usen “yövaloksi” tai “yötilaksi”.
 • Säädä kirkkaus mukavaan asetukseen. Kokeile eri tasoja ta huomioi, kuinka väsyneiltä, punaisilta tai kuivilta silmäsi tuntuvat päivän lopussa.
 • Yksilöi fontin koko estämään siristelyä ja rasitusta. Oletusfonttisi kasvattaminen vain muutamalla koolla voi vähentää rasitusta, joka usein johtaa päänsärkyihin ja väsyneisiin silmiin.
 • Laitteesi sijoittelu vaikuttaa myös. Amerikan Optometrinen Yhdistys suosittelee, että näyttösi olisi sijoitettu 50-70 cm päähän silmistäsi ja 10-13 cm silmien tasoasi alemmaksi.
Silmien rasitusoireet voivat johtua liian kirkkaasta tietokoneen näytöstä
Silmien rasitusoireet voivat johtua liian kirkkaasta näytöstä

Poistu näytön ääreltä

 • Rajoita näyttöaikasi pitämällä taukoja pois katsoaksesi, ja kyllä, tämä sisältää älypuhelimesi!
 • Rajoita näyttöaikaasi pitämällä taukoja kaikista näytöistä. Ja kyllä, tämä pitää sisällään myös älypuhelimen näytön. Tauon pitäminen muutenkin työpäivän aikana tulee tarpeeseen. Käy vaikka haukkaamassa happea pienellä lenkillä tai venyttele muutaman minuutin ajan hyvän musiikin tahdissa.
 • Seuraa “20-20-20”-sääntöä: Katso 20 minuutin välein jotakin 20 jalan (6 m) päässä 20 sekunnin ajan.

Muista räpytellä (ja usein)

 • Tapamme räpytellä muuttuu, kun katselemme näyttöjä. Harvemmin räpyttely on yksi suurimmista kuivia silmiä aiheuttavista syistä.
 • Koeta räpytellä tietoisesti useammin kasellessasi laitetta, etenkin jos huomaat ärsytystä tai punaisuutta.

Lisää aiheesta sen vierestä

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu