Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Muista tauot ja työajat kotitoimistolla

Tauot ovat tärkeitä töissä monista syistä. Ne voivat parantaa työntekijän fyysistä ja henkistä hyvinvointia sekä edistää tuottavuutta. Tauot antavat mahdollisuuden levätä ja palautua fyysisestä ja henkisestä rasituksesta. Pieni tauko voi auttaa vähentämään väsymystä ja antaa tarvittavaa energiaa jatkaa työtä tehokkaasti. Keskittymisen ylläpitäminen kärsii, jos jatkaa painamista väsymyksestä huolimatta.

Jatkuva keskittyminen yksitoikkoiseen tehtävään voi johtaa huonoon suorituskykyyn ja virheisiin. Taukojen avulla voidaan ylläpitää parempaa keskittymiskykyä ja vähentää virheiden riskiä. Taukojen lisäksi myös työajoista olisi hyvä pitää kiinni. On tärkeää asettaa rajoja ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Jatkuvan itsestään antamisen sijaan on tärkeää tunnistaa omat tarpeet ja asettaa realistiset odotukset itselleen. Pidä siis lomat ja etsi itsellesi sopivia keinoja rentoutua ja palautua.

Stressinhallinta ja fyysiset hyödyt

Tauot voivat auttaa hallitsemaan stressiä ja parantamaan mielialaa. Lyhyt kävely ulkona tai rentouttava hetki voivat auttaa lievittämään työpaineita. Lyhyt tauko voi auttaa virkistämään mieltä ja edistää luovuutta. Pieni etäisyys työtehtävistä voi myös johtaa uusiin näkökulmiin ja ideoihin. Voit kokeilla rentoutusharjoituksia, kuten progressiivista lihasten rentoutumista tai ohjattua meditaatiota, päästäksesi irti stressistä. Syvään hengittäminen ja lyhyet hengitysharjoitukset voivat auttaa rentoutumaan ja vähentämään stressiä.

Monella myös fyysiset oireet, kuten päänsärky, vatsakivut ja lihasjännitys, voivat ilmetä stressistä. Jopa lyhyt lukuhetki voi olla rentouttavaa ja tarjota pienen pakopaikan arjen kiireestä. Millä vain stressinaiheuttajan saa pidettyä aisoissa.

Kuten lähes jokainen toimistotyöläinen tietää, istuminen pitkiä aikoja ilman taukoja voi aiheuttaa fyysisiä ongelmia, kuten selkäkipuja tai jäykistymistä. Pienet tauot mahdollistavat venyttelyn ja liikunnan, mikä edistää parempaa fyysistä terveyttä. Jotta tauot olisivat tehokkaita, on tärkeää, että ne ovat säännöllisiä ja että työympäristö tukee niiden pitämistä. Hyvät taukotottumukset voivat parantaa sekä työntekijöiden että yrityksen suorituskykyä.

Sosiaalinen vuorovaikutus ja ilo

Usein tauot tarjoavat mahdollisuuden sosiaaliseen vuorovaikutukseen työtovereiden kanssa. Sosiaalinen kanssakäyminen voi luoda positiivisen työilmapiirin ja parantaa tiimityötä. Koita siis viettää sopivassa tilanteessa aikaa työtovereiden kanssa rentoutuen. Jo lyhyt keskustelu tai hymy voi piristää päivää. Jos työyhteisössä ei onnistu sosiaalisuus, aina voit vaikka soittaa ystävälle tai perheenjäsenelle lyhyen puhelun taukosi aikana.

Nauru on loistava tapa rentoutua. Katso jotain hauskaa, kuten lyhyt komediaklippi tai vitsivideo. Tehokas tapa rauhoittua on ottaa lyhyt kävely ulkona, jos mahdollista. Raikas ilma ja lyhyt liikunta voivat piristää mieltä.

Muuta mielekästä tekemistä voisi olla vaikkapa musiikin kuuntelu. Kuuntele suosikkimusiikkiasi rentoutumisen tueksi. Hyvä musiikki voi vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Tai sitten otat vain hetken irti töistä ja teet jotain täysin erilaista, pientä ja miellyttävää, kuten ratko ristisanaa, käy läpi luotettavat nettikasinot, tai kirjoita lyhyt lista päivän tavoitteista.

Uupumus

Jatkuva itsestään liiallinen antaminen töissä voi altistaa uupumukselle ja burnoutille.

Burnout on vakava tila, joka johtuu pitkittyneestä stressistä, ylityöstä ja tunnekuormituksesta. Se voi vaikuttaa fyysiseen ja henkiseen terveyteen sekä heikentää työsuoritusta ja yleistä elämänlaatua. Jos sinulla on alkava burnout, se ilmenee monin eri oirein. Vaikka nukkuisit tarpeeksi, tunnet itsesi jatkuvasti väsyneeksi ja voimattomaksi. Emotionaalinen tyhjyys iskee ja menetät kiinnostuksen työtäsi kohtaan ja tunnet muutenkin tyhjyyttä tai tunteiden latistumista. Kehittyvä negatiivinen suhtautuminen työhön, kollegoihin ja asiakkaisiin ovat selviä merkkejä siitä, että jotain pitäisi muuttaa. Burnoutin kohdatessa kannattaa ehdottomasti ottaa yhteys ammattilaiseen. Jo pieni loma saattaa helpottaa oloa, mutta usein ongelmat palaavat nopeasti takaisin jos niitä ei hoida heti pois alta.

Suorituskyvyn yleinen heikkeneminen on yksi ensimmäisistä oireista työuupumuksessa. Alentunut työsuorituskyky ja vaikeus keskittyä tehtäviin lisääntyvät burnoutin kolkuttaessa kulman takana. Myös nukahtamisvaikeudet, unettomuus tai keskeytyvä uni voivat olla merkkejä liiallisesta stressistä. On tärkeää asettaa rajoja ja huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Jatkuvan itsestään antamisen sijaan on tärkeää tunnistaa omat tarpeet ja asettaa realistiset odotukset itselleen.

Kova työnteko on aina ollut suomalaisen yhteiskunnan peruspilareita. Ihmisten kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä työn kuormittavuus ja keinot kuinka sitä voi ehkäistä. Myös uupumusongelmissa ehkäisy on paljon parempi kuin ongelman eskaloituminen ja sitä kautta avun hakeminen.

Lisää aiheesta sen vierestä

Kääntäjät

Sanat ilman rajoja: Kääntäjien mullistava vaikutus globaaliin viestintään ja miten sinäkin voit hyötyä

Elämme maailmassa, jossa kielimuurit murenevat nopeammin kuin koskaan. Kääntäjät, niin ihmiset kuin tekoälyllä toimivat, ovat

Lue lisää »

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu