Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Etätyö on lisääntynyt rakettimaisesti

Ettätyö

Etätyö on kilpailuvaltti työnantajalle ja se voi auttaa osaajapulan taklaamisessa. Suomen suurimman työnhakupalvelun Duunitorin data näyttää, miten etätyömahdollisuuden sisältävien työpaikkailmoitusten määrä on lähes nelinkertaistunut koronakriisiä edeltävästä ajasta.

  • Vielä vuonna 2018 etätyömahdollisuuden sisälsi vain noin 1,5 prosenttia Duunitorin työpaikkailmoituksista. Vuonna 2022 vastaava luku oli 6 prosenttia ja vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla lähes 7 prosenttia.
  • Etätyöpaikkojen määrä nousi jo ennen koronakriisiä, ja pandemia vauhditti kehitystä entisestään. Vuonna 2022 etätyömahdollisuuden sisälsi yli 44 000 työpaikkailmoitusta, kun vuonna 2018 niitä oli vajaat 6 000, vuonna 2019 yli 12 000, vuonna 2020 yli 18 000 ja vuonna 2021 yli 32 000.
  • Tänä vuonna työpaikkailmoitusten yleinen määrä on laskenut talouden epävarmuuden vuoksi, mutta etätyöhuuma ei hyydy: etätyöilmoitusten määrä näyttää nousevan määrällisesti samalle tasolle kuin viime vuonna. 
  • Tällä hetkellä Duunitorilla on yli 1 700 avointa etätyöilmoitusta. Näet reaaliaikaisen määrän ja avoimet paikat linkistä.
  • Osassa näistä työtehtävistä työ tapahtuu kokonaan ja osassa osittain etänä eli hybridityönä.
  • Työpaikkoja on todellisuudessa enemmän kuin työpaikkailmoituksia, sillä yhdellä ilmoituksella voidaan hakea kymmeniä tai jopa satoja työntekijöitä.

Aluekehitykseen erikoistunut konsulttitoimisto MDI analysoi Duunitorin etätyödataa osana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Paikkariippumaton arvonluonti (PAALI) -hanketta. Hankkeen loppuraportin voit lukea täältä.

Eri toimialoista etätyöpaikkailmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina eniten asiantuntijatöissä ja konsultoinnissamyynnin ja kaupan alalla sekä julkisen sektorin ja järjestöjen töissä.

Etätyöpaikat painottuvat Uudellemaalle ja kaupunkeihin, mutta niissä on myös eniten avoimien työpaikkojen tarjontaa ylipäätään. Ulkomailla sijaitsevien etätyömahdollisuuksien määrä kasvoi merkittävästi koronakriisin ensimmäisinä vuosina, mutta on laskenut viime vuodesta alkaen.

Etätyö auttaa osaajien houkuttelussa

PAALI-hankkeen tuloksista sekä Duunitorin kävijädatasta ja tutkimuksista käy ilmi, että uutta työtä harkitsevat osaajat pitävät etätyömahdollisuutta tärkeänä. Samaan aikaan moni työnantaja tuskailee vaikeiden rekrytointien kanssa, mutta ei silti ole  valmis joustamaan etätyökäytäntöjen suhteen.

”Kiinnostava havainto raportissa oli, että yllättävän harva työnantaja on hyödyntänyt työn paikkariippumattomuutta ratkaisuna työvoimapulaan. Osaajia haetaan edelleen kovin paikallisesti, vaikka työ sallisi pääasiallisen etätyöskentelyn”, kommentoi Duunitorin työnantajakuvakonsultti Antti Hyrkäs

Hyrkäs on myös entinen työelämän tutkija, joka on väitellyt yrityskulttuurista.

Etätyö on nyt mainio – ja melko vaivaton – valttikortti työnhakijoiden houkutteluun. Työnantaja, joka pystyy lupaamaan jotain konkreettista etätyöhön liittyen, saa selvää etumatkaa ehdokkaiden silmissä”, hän jatkaa.

Jos työtehtävässä on etätyömahdollisuus, siitä kannattaa siis ehdottomasti viestiä työnhakijoille työpaikkailmoituksessa ja muussa rekrytointimarkkinoinnissa.

Kyseessä ei ole nollasummapeli

Keskustelu etätyöstä käy kuumana koronakriisin jälkimainingeissa. Hyrkäs on havainnut siinä vahvaa vastakkainasettelua.

”Valitettavan usein etätyöstä ja läsnätyöstä puhutaan niin, että koitetaan perustella toisen paremmuutta. Tosiasiassa ne tukevat toisiaan: molemmissa pääsee lataamaan pattereita, joskin eri merkityksessä. Etätyössä saa rauhaa ja palautuu stressistä, kun taas läsnätyössä työyhteisö voimistuu ryhmänä. Olennaista on löytää sellainen tasapaino, jossa molempia tapahtuu riittävästi”, Hyrkäs sanoo.

”Työnantajien ja työntekijöiden näkemykset hyvästä tasapainosta ovat edelleen melko kaukana toisistaan. Suomen hyväksi täytyy kuitenkin todeta, että keskustelun polarisoituminen ei ole täällä yhtä voimakasta kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa on nähty voimakkaita ukaaseja työnantajien puolelta.”

Kaipaatko lisätietoa?

Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä! Tutustu myös Duunitorin kaikille avoimeen työmarkkinapalveluun, joka kertoo esimerkiksi, mitkä alat kiinnostavat hakijoita ja millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja.

Lähde: Duunotori


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Coca-Cola hyödyntänyt tekoälyä – Coca-Cola 3000 saapuu myös suomeen

Syyskuussa Suomen kauppoihin saapuu ensimmäinen Coca-Cola, jonka maun ja pakkauksen kehittämisessä on hyödynnetty tekoälyä. Rajoitetun ajan myynnissä olevan juoman nimi viittaa makuun vuodelta 3000. Coca-Cola 3000 on kansainvälisesti kahdeksas Creations-juoma ja samalla toinen Suomessa myyntiin tuleva.

Samsung julkisti uuden ViewFinity S9 5K-näyttönsä

Samsung ViewFinity S9 on varusteltu kaikilla graafisen suunnittelun ja valokuvauksen kaltaisilla aloilla tarvittavilla työkaluilla, ja se on myös nimetty CES Innovation Award -palkinnon saajaksi vuonna 2023. ViewFinity S9 tarjoaa 5K (5 120 x 2 880) -resoluutiollaan poikkeuksellisen laadukkaan kuvan ja tekstin tarkkuuden. Sen avulla ammattilaiset voivat työskennellä erittäin korkearesoluutioisen sisällön parissa ilman tarvetta zoomaamiselle.

Viikko Horoskooppi – Tulevan Viikon Tähtisäde

Viikko horoskooppi on astrologinen ennustus tulevalle viikolle. Se perustuu horoskooppimerkkiisi ja planeettojen asentoihin. Horoskooppi tarjoaa vihjeitä rakkaudesta, urasta, terveydestä ja taloudesta. Se auttaa hahmottamaan mahdollisia tapahtumia ja haasteita sekä antaa vinkkejä, miten voit hyödyntää planeettojen vaikutuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Se on opas, joka tarjoaa inspiraatiota ja ohjausta viikon eri osa-alueille.

Samsungin uusi Odyssey Neo G9 57 pelinäyttö

Maailman johtava näyttövalmistaja Samsung Electronics esitteli tänään näkymiä pelinäyttöjen tulevaisuuteen. Uusimpia lisäyksiä Odyssey-tuotesarjaan ovat Odyssey Neo G9 57″ (G95NC-malli) ja Odyssey Ark 55″ (G97NC-malli). Pelinäytöt ovat esillä maailman suurimmassa tietokone- ja videopelitapahtumassa Gamescom 2023:ssa 23.–27. elokuuta Saksan Kölnissä. Odyssey Neo G9 57 on nyt ennakkotilattavissa maailmanlaajuisesti.

Amazing Race Suomi – Kilpaulua henkeen ja vereen!

Amazing Race Suomi on suomalainen reality-kilpailu, joka perustuu samannimiseen kansainväliseen formaattiin. Ohjelma seuraa joukkueiden matkaa eri puolilla maailmaa, kun he suorittavat monipuolisia tehtäviä ja ratkovat arvoituksia voittaakseen kilpailun. Sarja tarjoaa jännitystä, seikkailua ja kulttuurien monimuotoisuutta, kun tiimit kohtaavat erilaisia haasteita tuntemattomissa ympäristöissä. ”Amazing Race Suomi” yhdistää kilpailun elementit matkustamisen ja tiimityön kanssa, tarjoten katsojille viihdettä ja inspiraatiota.

Lisää aiheesta sen vierestä

Kääntäjät

Sanat ilman rajoja: Kääntäjien mullistava vaikutus globaaliin viestintään ja miten sinäkin voit hyötyä

Elämme maailmassa, jossa kielimuurit murenevat nopeammin kuin koskaan. Kääntäjät, niin ihmiset kuin tekoälyllä toimivat, ovat

Lue lisää »

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu