Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Luo käytännöllinen sisustus seniorin työhuoneeseen

Seniorin työhuoneen sisustus tulee suunnitella iän tuomat fyysiset ja kognitiiviset vaikutukset huomioiden. Tämän artikkelin vinkeillä luot toimivan sisustuksen seniorin työhuoneeseen tai työpisteelle.  

Yhä useampi seniori työskentelee tietokoneella kotona

Lähes jokainen ikäihminen tarvitsee kotiinsa vähintäänkin paikan kannettavalle tietokoneelle esimerkiksi pankkiasioiden hoitoa varten. Yhä useampi seniori tekee myös töitä tietokoneella kotona. Työtilaa suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon ikääntymisen vaikutukset fyysiseen ja kognitiiviseen suorituskykyyn.

Työpisteen kalusteissa tulee huomioida esteettömyys ja ergonomia. Esimerkiksi kirjoituspöydän äärelle tulee olla helppo pääsy vaikkapa kävelytuen kanssa. Seniorille hyvä kirjoituspöytä on sopivan korkuinen myös näppäimistön kohdalta. 

Korkeussäädettävä kirjoituspöytä on oivallinen varsinkin kannettavan tietokoneen kanssa. Silloin tietokonetta voi käyttää myös seisten. Säädettävällä tietokonetasolla läppäriä voi käyttää sängyssä puoli-istuvassa asennossa. Säädettäviä kirjoituspöytiä on Hobbyhall.fi-verkkokaupassa esimerkiksi Songmics, iStudy ja Home4You -merkeillä.

Seniorin työtuolissa tulee huomioida ergonomisuus sekä riittävä tuki selälle ja niskalle. Istuimen korkeus ja säädettävät ominaisuudet ovat tärkeitä, jotta istuin voidaan mukauttaa yksilöllisiin tarpeisiin. 

Monille ikäihmisille keinutuoli tarjoaa rennon asennon ja rauhoittavaa liikettä. Linjakas keinutuoli, joka muistuttaa ergonomialtaan työtuolia, toimii tarvittaessa myös riittävän korkean ja suuren työpöydän parina.  

Seniorin työhuoneen sisustus vaatii hyvän valaistuksen

Työtilassa kannattaa huomioida iän tuomat muutokset aisteihin, oppimiseen ja keskittymiskykyyn. Esimerkiksi näön tai kuulon heikkeneminen vaikuttavat siihen, millaiset ratkaisut sopivat ikäihmisen työpisteelle parhaiten. 

Huoneen ja työpöydän valaistuksen tulee olla hyvä. Monilla lähinäkö heikentyy iän myötä, joten huono valaistus hankaloittaa tietokoneella työskentelyä entisestään. Kuulon heikkeneminen pitää huomioida esimerkiksi tietokoneen äänentoistossa. 

Jos ikäihminen käyttää tietokonetta lähinnä pakollisten asioiden hoitamiseen, kannattaa laitteet ja ohjelmistot valita helppokäyttöisyyteen perustuen. Mitä vähemmän painikkeita ja toimintoja, sen parempi. Päivittäiset asiat tulisi pystyä hoitamaan tietokoneella ja puhelimella ilman, että ohjeita tarvitsee jatkuvasti lukea tai kysyä.

Nettisivun näyttökokoa voi suurentaa, ja monissa ohjelmistoissa esimerkiksi fontteja ja taustaväritystä voi vaihtaa itselle sopivammaksi. Tarvittaessa pöytäkoneen näyttöpäätteen voi vaihtaa tuumakooltaan suuremmaksi.

Seniorin työpisteelle kannattaa sijoittaa vain ne tavarat, jotka ovat oleellisia työskentelyn kannalta. Ylimääräiset esineet voivat häiritä keskittymistä, ja tarpeelliset tarvikkeet hukkuvat niiden sekaan helposti. Sisustuskankaiden väreissä ja kuoseissa kannattaa suosia selkeyttä ja kontrastia. Liian värikkäät ja monimutkaiset kuviot voivat aiheuttaa visuaalista häiriötä, joka heikentää keskittymiskykyä.

Muista nämä, kun suunnittelet ikäihmisen työhuonetta

Jos ikäihminen on vielä työelämässä mukana ja tekee etätöitä kotona, tulee taukoihin kiinnittää erityistä huomiota. Työpisteen yhteyteen kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä paikka tauolle esimerkiksi nojatuolin tai pienen sohvan muodossa. 

Työhuoneessa oleva kello auttaa taukojen pitämisessä ajallaan. Tietokoneeseen voi myös asentaa sovelluksen, joka ilmoittaa tauon tarpeesta. Vartaloa aktivoivan taukoliikunnan harrastaminen tauon aikana on erityisen tärkeää seniorille, jonka nivelet saattavat kipeytyä herkästi. 

Ergonomisten kalusteiden lisäksi työpisteessä voi huomioida yksilölliset tarpeet hyvälle työasennolle. Kirjoituspöydän alle voi hankkia tuen jaloille, joka auttaa ylläpitämään hyvää istuma-asentoa. Ranteeseen tai pöytään kiinnitettävä tuki voi vähentää käteen kohdistuvaa rasitusta. 

Yleisen turvallisuuden lisäksi työtilassa pitää kiinnittää huomiota pieniin, ikäihmisen itsenäisen toiminnan kannalta olennaisiin asioihin. Esimerkiksi sähköjohdot tulee siirtää pois kulkuväyliltä, jotta niihin ei voi kompastua. Seniorin ei pitäisi joutua kurkottelemaan yläkaapista tarvitsemiaan esineitä, eikä kumartelemaan tarpeettomasti liian matalalle sijoitettujen esineiden takia. 

Jokainen yksilö on erilainen ja siksi onkin tärkeää keskustella seniorin kanssa ja ottaa huomioon juuri hänen tarpeensa sekä mieltymyksensä. Ikäihmiselle räätälöidyn viihtyisän työtilan tarvikkeet voit tilata näppärästi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta. Tarvikkeet ovat myös hyviä lahjaideoita esimerkiksi isoäidin kotitoimistoon. 

Lisää aiheesta sen vierestä

Puhelinliittymä

Pelillistäminen suomalaisessa liiketoiminnassa: asiakkaiden sitouttamisen uusi aikakausi

Pelillistäminen eli gamification on noussut merkittäväksi työkaluksi eri alojen yrityksille asiakkaiden sitouttamisessa. Pelillistämisellä tarkoitetaan pelien

Lue lisää »

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu