Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Mikä on juoru? – Kuumat juorut etätyön lounastauolle

Juoru

Juoru on toisen henkilön henkilökohtaisiin asioihin liittyvä huhu. Juorut voivat koskea esimerkiksi henkilön yksityiselämää, työuraa tai julkista imagoa. Juorut ovat usein epämiellyttäviä tai salaisuuksia paljastavia, ja ne voivat olla haitallisia sekä juorujen kohteelle että juorujen levittäjälle.

Juorujen historia

Juoruilu on vanha sosiaalinen ilmiö. Juoruja on todennäköisesti kerrottu jo muinaisina aikoina, ja ne ovat olleet osa ihmisyhteisöjä kautta aikojen. Juoruilu on ollut tärkeä tapa viestiä ja jakaa tietoa, ja se on myös toiminut yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistajana.

Juorujen tyypit

Juoruja voidaan luokitella monella eri tavalla. Yksi tapa on jakaa juorut niiden kohteen mukaan. Henkilökohtaiset juorut koskevat juorujen kohteen yksityiselämää, kuten hänen suhteitaan, terveyttään tai taloudellista tilannettaan. Työhön liittyvät juorut koskevat juorujen kohteen työuraa, kuten hänen työstään, työsuhteestaan tai työtovereistaan. Julkisuuden henkilöihin liittyvät juorut koskevat juorujen kohteen julkista imagoa, kuten hänen suosiotaan, ulkonäköään tai henkilökohtaista elämäänsä.

Toinen tapa luokitella juorut on niiden sisällön mukaan. Epämiellyttäviä juoruja kutsutaan usein ”pahiksi juoruiksi”. Näitä juoruja voidaan käyttää juorujen kohteen mustamaalaamiseen tai ilkeilyyn. Positiivisia juoruja kutsutaan taas ”hyviksi juoruiksi”. Nämä juorut voivat esimerkiksi kertoa juorujen kohteen menestyksestä tai onnesta.

Juorujen levittäminen

Juoruja levitetään yleensä suullisesti. Juoruja voi kertoa ystäville, perheelle, työkavereille tai muille tutuille. Juoruja voidaan myös levittää sosiaalisen median kautta, kuten Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa.

Juorujen levittämisessä on usein mukana tunne kateudesta, epävarmuudesta tai mustasukkaisuudesta. Juorujen levittäjä voi myös kokea, että hän saa enemmän huomiota tai arvostusta, kun hän kertoo juoruja.

Juorujen vaikutukset

Juorut voivat olla haitallisia sekä juorujen kohteelle että juorujen levittäjälle. Juorut voivat aiheuttaa juorujen kohteelle ahdistusta, stressiä ja jopa masennusta. Juorut voivat myös vahingoittaa juorujen kohteen mainetta ja suhteita.

Juorujen levittäjät voivat puolestaan joutua epäluottamuksen ja vihollisuuden kohteiksi. Juorujen levittäminen voi myös vahingoittaa juorujen levittäjän mainetta.

Miten välttää juoruilta?

Jos haluat välttää juoruilta, on tärkeää olla tarkkana siitä, kenelle kerrot asioita. Älä kerro asioita ihmisille, joita et tunne hyvin tai joita et luota.

Jos kuulet juoruja, on tärkeää olla kriittinen niiden suhteen. Älä usko kaikkea, mitä kuulet. Kysy itseltäsi, onko juoru todennäköinen ja onko sillä mitään todisteita.

Jos sinua mustamaalataan juoruilla, on tärkeää olla vahva ja pysyä järkevänä. Älä anna juoruilla vaikuttaa sinuun. Kerro ihmisille, jotka ovat sinulle tärkeitä, että juorut eivät ole totta.

Kuumimmat juorut digijuorut.fi sivusolta

Jos haluat pysyä ajan tasalla ja lukea Suomen kuumimmat juorut, voit käydä esimerkiksi digijuorut.fi-sivustolla. Sivustolla julkaistaan päivittäin uusia juoruja suomalaisista julkkiksista ja julkisuuden henkilöistä.

Yhteenveto

Juoruilu on vanha sosiaalinen ilmiö, jolla voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Juorut voivat olla haitallisia sekä juorujen kohteelle että juorujen levittäjälle.

Lisää aiheesta sen vierestä

Kääntäjät

Sanat ilman rajoja: Kääntäjien mullistava vaikutus globaaliin viestintään ja miten sinäkin voit hyötyä

Elämme maailmassa, jossa kielimuurit murenevat nopeammin kuin koskaan. Kääntäjät, niin ihmiset kuin tekoälyllä toimivat, ovat

Lue lisää »

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu