Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Etäyrittäjän vähennykset ja verotus Suomessa

virtuaalinen luottokortti

Etäyrittäjyys on nykyaikana yhä suositumpaa, ja se tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia sekä haasteita verotuksen ja vähennysten näkökulmasta. Tässä artikkelissa käsittelemme, miten etäyrittäjät voivat optimoida verotuksensa Suomessa, keskittyen erityisesti vähennyksiin, jotka ovat olennainen osa verosuunnittelua.

Vähennykset, jotka jokaisen etäyrittäjän tulee tietää

Etäyrittäjänä voit vähentää monenlaisia kuluja, jotka liittyvät liiketoimintasi pyörittämiseen. Näihin kuuluvat esimerkiksi:

 1. Toimistokulut: Jos käytät kotiasi toimistona, voit vähentää osan asumiskuluistasi, kuten vuokran, sähkön ja internetin.
 2. Laitteet ja tarvikkeet: Tietokoneet, ohjelmistot ja muut toimistotarvikkeet ovat vähennyskelpoisia.
 3. Matkakulut: Liikematkat, mukaan lukien kilometrikorvaukset, ovat vähennyskelpoisia.
 4. Koulutus ja kirjallisuus: Ammatilliseen kehitykseen liittyvät koulutukset ja alan kirjallisuus ovat vähennyskelpoisia.

Työskentelet kodissasi

Kun työskentelet kodissasi, työhuonevähennys myönnetään lähtökohtaisesti kaavamaisin perustein. Kaavamainen työhuonevähennys kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen.

Vähennys voidaan myöntää myös todellisten kulujen mukaan, jos esität niistä riittävän selvityksen.

Jos käytät työhuonetta vain maatalouden, metsätalouden tai elinkeinotoiminnan harjoittamiseen, ilmoita työhuonevähennys kyseisen tulon vähennyksenä. Näissä tilanteissa työhuonevähennystä ei siis ilmoiteta verokortille tai esitäytettyyn veroilmoitukseen.

Kaavamainen työhuonevähennys vuodelle 2023:

Työhuonevähennys 940 euroa

 • Työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja käytät työhuonetta pääansiotulosi hankkimiseksi, kuten esimerkiksi freelancer-toimittajat.
 • Teet etätyöpäiviä, ja ne ovat yli 50 % kalenterivuoden työpäivien kokonaismäärästä.
 • Työhuonetta on käytetty eri tulolähteiden tai tulolajien tulon hankintaan (katso esimerkki).

Työhuonevähennys 470 euroa

 • Käytät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulojen tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojen hankkimiseksi.
 • Teet säännöllisesti etätyötä, mutta etätyöpäiviä on enintään 50 % kalenterivuoden työpäivien kokonaismäärästä.

 Työhuonevähennys 235 euroa

 • Käytät työhuonetta ja hankit satunnaisia sivutuloja.
 • Teet etätyötä vain satunnaisesti.

Jos aviopuolisot käyttävät samaa asuntoa tulojensa hankkimiseen, kumpikin aviopuoliso voi tehdä yllä esitetyn mukaisen kaavamaisen työhuonevähennyksen.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/vahennykset/tulonhankkimismenot/ty%C3%B6huonev%C3%A4hennys/

Verotuksen suunnittelu etäyrittäjälle

Verotuksen suunnittelu on tärkeää etäyrittäjälle. Tämä tarkoittaa oikeiden vähennysten hyödyntämistä ja ennakkoverojen asianmukaista määrittämistä. On suositeltavaa konsultoida kirjanpitäjää tai veroasiantuntijaa, jotta saat täyden hyödyn verotuksen mahdollisuuksista.

Yleiset virheet ja niiden välttäminen

Monet etäyrittäjät tekevät virheitä, jotka voivat maksaa heille paljon verotuksessa. Yleisiä virheitä ovat esimerkiksi:

 • Liian vähän vähennyksiä: Monet etäyrittäjät eivät tiedä kaikkia mahdollisia vähennyksiä, joten he maksavat enemmän veroja kuin tarvitsisi.
 • Virheelliset vähennykset: Toisaalta jotkut vähennykset voivat olla virheellisiä ja johtaa veroseuraamuksiin.
 • Ennakkoveron aliarviointi: Väärin arvioidut ennakkoverot voivat johtaa jälkikäteisiin maksuihin ja sanktioihin.

Kulujen oikea dokumentointi

Kun teet vähennyksiä, on tärkeää pitää huolellisesti yllä kirjanpitoa ja säilyttää kaikki kuitit ja dokumentit. Tämä helpottaa mahdollisten tarkastusten yhteydessä todistamaan vähennysten oikeellisuuden.

Verkostoituminen ja yhteistyö

Verkostoituminen muiden etäyrittäjien kanssa voi olla hyödyllistä. Heidän kokemuksistaan voi oppia uusia vinkkejä verotukseen ja vähennyksiin liittyen. Lisäksi yhteistyö kirjanpitäjien ja veroasiantuntijoiden kanssa on suositeltavaa.

Digitaalisten työkalujen hyödyntäminen

Nykyään on olemassa lukuisia digitaalisia työkaluja, jotka auttavat etäyrittäjää hallinnoimaan kirjanpitoaan ja veroasioitaan. Nämä työkalut voivat automatisoida monia prosesseja ja helpottaa vähennysten seurantaa.

Ennakoi tulevat muutokset

Verolainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, ja on tärkeää pysyä ajan tasalla näistä muutoksista. Tämä auttaa varautumaan tuleviin muutoksiin ja hyödyntämään uusia verovähennysmahdollisuuksia.

Yhteenveto: etäyrittäjän vähennykset ja verotus

Etäyrittäjänä olet vastuussa omista veroistasi ja vähennyksistäsi. Oikeanlainen suunnittelu ja asiantuntijoiden apu voivat autta

a sinua maksimoimaan vähennykset ja minimoimaan verotaakan. Muista, että säännöllinen seuranta ja päivitykset ovat avainasemassa verotuksen hallinnassa.

Usein kysytyt kysymykset

 1. Voinko vähentää kotitoimiston kulut? Kyllä, voit vähentää osan kotitoimiston kuluista, kuten vuokran ja sähkön, jos käytät kotiasi liiketoiminnan tarkoituksiin.
 2. Miten voin varmistaa, että teen kaikki mahdolliset vähennykset? Suosittelemme konsultoimaan kirjanpitäjää tai veroasiantuntijaa, joka voi auttaa sinua tunnistamaan kaikki mahdolliset vähennykset.
 3. Mitä tapahtuu, jos teen virheen vähennyksissä? Virheelliset vähennykset voivat johtaa veroseuraamuksiin. On tärkeää pitää tarkat kirjat ja dokumentit vähennyksistäsi.

Lopuksi

Toivomme, että tämä artikkeli on auttanut sinua ymmärtämään etäyrittäjän verotusta ja vähennyksiä Suomessa. Muista, että jatkuva oppiminen ja asiantuntijoiden apu ovat avain menestykseen.

Lisää aiheesta sen vierestä

Kääntäjät

Sanat ilman rajoja: Kääntäjien mullistava vaikutus globaaliin viestintään ja miten sinäkin voit hyötyä

Elämme maailmassa, jossa kielimuurit murenevat nopeammin kuin koskaan. Kääntäjät, niin ihmiset kuin tekoälyllä toimivat, ovat

Lue lisää »

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu