Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Etätyö ja työergonomia – kuinka tärkeätä on valita sopiva työtuoli omaan tarpeeseen

Työtuoli asiat kuntoon

>tämä artikkeli sisältää mainoslinkkejä

Etätyön yleistyminen

Etätyö on tullut jäädäkseen, ja yhä useampi työntekijä viettää tuntikausia kotonaan työskennellen. Tämä on tuonut mukanaan uusia haasteita työergonomian suhteen, sillä kotona ei välttämättä ole samanlaisia työvälineitä kuin toimistolla. Toisaalta etätyö on antanut mahdollisuuden räätälöidä oma työympäristö juuri itselleen sopivaksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työntekijällä on suurempi vastuu omasta työergonomiastaan.

Työergonomian merkitys ja oikean tuolin valinta

Hyvä työergonomia on tärkeää paitsi mukavuuden, myös terveyden kannalta. Pitkäaikainen epämukavassa asennossa työskentely voi johtaa monenlaisiin tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Lisäksi huono työergonomia voi vaikuttaa työtehoon ja -motivaatioon. Kun työasento on mukava ja ergonominen, jaksaa työskennellä tehokkaammin ja keskittyneemmin.

Työtuolin valinnan merkitys

Työtuoli on yksi tärkeimmistä työergonomian osa-alueista. Vääränlainen tuoli voi aiheuttaa selkä-, niska- ja hartiakipuja sekä muita vaivoja. Oikeanlaisen tuolin valinta on investointi omaan hyvinvointiin. Se voi ehkäistä monia terveysongelmia ja parantaa työskentelyn mukavuutta merkittävästi.

Salli-satulatuoli

Salli-satulatuoli on suunniteltu erityisesti tukemaan selän luonnollista asentoa ja edistämään hyvää ryhtiä. Sen muotoilu mahdollistaa lantion kallistumisen eteenpäin, mikä auttaa välttämään selkäongelmia. Lisäksi Salli-satulatuolin avulla voi vähentää istumisen aiheuttamaa staattista kuormitusta ja edistää verenkiertoa. Monet käyttäjät ovat kokeneet sen parantavan työskentelyasentoa ja vähentävän kipuja.

Työpöydän korkeus ja sijainti

Työpöydän korkeudella on suuri merkitys ergonomiassa. Pöydän tulee olla oikealla korkeudella suhteessa tuoliin, jotta kädet ja hartiat voivat rentoutua työskennellessä. Myös pöydän sijainnilla on väliä. Esimerkiksi ikkunan edessä työskentely voi aiheuttaa heijastuksia näytöllä, mikä rasittaa silmiä.

Näytön sijoittelu

Näytön tulisi olla silmien korkeudella ja noin käsivarren pituuden päässä. Tämä vähentää niskan ja silmien rasitusta. Lisäksi on tärkeää huomioida näytön kallistuskulma. Se ei saa olla liian ylhäällä eikä alhaalla, jotta katse voi olla luonteva.

Taukojumppa ja liikkuminen

Taukojumppa on tärkeä osa ergonomista työskentelyä. Se auttaa rentouttamaan ja venyttämään lihaksia, jotka jännittyvät pitkästä istumisesta. Säännöllinen liikkuminen työpäivän aikana auttaa myös vähentämään staattista kuormitusta ja edistää verenkiertoa.

Valaistus ja silmien rasitus

Hyvä valaistus on tärkeää näkökyvyn kannalta. Liian kirkas tai hämärä valaistus voi rasittaa silmiä ja aiheuttaa päänsärkyä. On myös hyvä pitää taukoja näyttöpäätetyöskentelystä ja keskittyä hetkeksi katsomaan kauemmas, jotta silmät saavat lepoa.

Työasennon vaihtelu

Vaikka työtuoli ja -pöytä olisivatkin ergonomiset, on tärkeää muistaa vaihdella asentoa säännöllisesti. Tämä auttaa välttämään paikallaan istumisen haittoja. Seisomatöitä, säädettäviä työpöytiä ja ergonomisia apuvälineitä kannattaa hyödyntää työasennon vaihtelussa.

Henkinen hyvinvointi ja ergonomia

Ergonomia ei koske vain fyysistä hyvinvointia, vaan myös henkistä. Hyvä työergonomia voi parantaa työmotivaatiota ja vähentää stressiä. Kun työympäristö on mukava ja toimiva, voi keskittyä paremmin työtehtäviin ja kokea suurempaa työtyytyväisyyttä.

Muista myös turvallisuus etätöissä

Käytä vaivattomasti
NordVPN on helppokäyttöinen ja helppo ottaa käyttöön. Napsauta vain Quick Connect (pikayhteys) ja muodosta yhteys parhaimpaan VPN-palvelimeen välittömästi.

Toimii kaikilla laitteilla
NordVPN on yhteensopiva suosituimpien alustojen, kuten Windowsin, macOS:n, Linuxin, Andrdoidin ja iOS:n kanssa. Voit suojata jopa kuuden eri laitteen, kuten esimerkiksi TV:si ja reitittimesi, dataliikenteen yhdellä käyttäjätilillä.

Käytä missä tahansa
Suoratoistosivustot, viestintäsovellukset, sosiaalisen median alustat — yhdistä nämä kaikki ensiluokkaiseen tietoturvaan. Käytä suosikkisisältöäsi turvallisesti valitsemalla jokin yli 5662 NordVPN-palvelimesta, jotka sijaitsevat ympäri maailmaa 60 maassa. Missä ja milloin tahansa.

Estä haittaohjelmat
Edistynyt CybeSec-teknologia estää automaattisesti epäilyttävät sivustot ja estää näin haittaohjelmia saastuttamasta laitettasi.

NordVPN tarjoaa tukea 24/7
Etkö pääse verkkosivustoille tai onko sinulla ongelmia NordVPN-sovellukseen kirjautumisessa? Ei huolta – me selvitämme ongelman. NordVPN palvelee 24/7 sähköpostitse tai live chatissä.

30 päivän rahat takaisin -takuu
Riskitön kokeilu. 100-prosenttinen tyytyväisyystakuu, kokeilumahdollisuus 30 päivän ajan. Mahdollisuus täyteen hyvitykseen.

Asiantuntijoiden suosittelema:
“NordVPN on vahva virtuaalinen yksityisverkko, jossa on erinomaiset ominaisuudet. Näppärä käyttöliittymä suojaa verkkotoimintaasi. Se on mielestämme paras VPN-palvelu, jolle annamme harvinaiset viisi tähteä.” 
Max Eddy
Ohjelmistoanalyytikko, PCMag

Yhteenveto

Etätyön yleistyessä työergonomian merkitys korostuu entisestään. Oikeanlaisen työtuolin, kuten Salli-satulatuolin, valinta on keskeistä hyvän työasennon ja terveyden kannalta. Myös muut työympäristön tekijät, kuten työpöydän korkeus, näytön sijoittelu ja valaistus, vaikuttavat ergonomiaan. Taukojumppa ja työasennon vaihtelu ovat tärkeitä keinoja välttää pitkäaikaista paikallaan istumista. Lopulta hyvä työergonomia edistää paitsi fyysistä, myös henkistä hyvinvointia.

Lisää aiheesta sen vierestä

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu