Jokaisen etätyöläisen ja itsensä kehittäjän paras kaveri

Kolme tapaa siirtyä etätöihin

Kiinnostaako sinua töiden tekeminen kotisohvalta tai mökiltä? Jos olet kyllästynyt toimistolla istumiseen tai joka aamu töihin raahautumiseen, etätyöt voisivat sopia sinulle.
Etätöistä on tullut kuuma puheen aihe viime vuosina. Jos haaveilet itsenäisestä työskentelystä etänä, mutta et ole varma mistä lähteä liikkeelle, näillä kolmella idealla pääset alkuun uuden työtapasi suunnittelussa.

Palkkatyö etänä

Ensimmäinen askel kohti töiden tekemistä kotona, jos olet tällä hetkellä ”normaalissa” työssä, on keskustella työnantajan kanssa mahdollisuudesta siirtyä etätyöhön. Kaikille aloille tämä ei ole mahdollista – emme ole vielä keksineet robotteja, joilla voisimme esimerkiksi rakentaa taloja uima-altaan reunalla loikoillen.
Erityisesti nyt koronan jälkeisessä maailmassa moni työnantaja on mahdollisuuksien mukaan valmis myöntämään yhden tai kaksi etätyöpäivää per viikko. Siitä on helppoa lähteä liikkeelle. Lisäksi pääset testaamaan, onko etätyöskentely todella sinulle sopiva vaihtoehto.
Jos nykyinen työpaikka ei innostu etätyöstä, aloita työnhaku! Ympäri maailmaa on yrityksiä, jotka rakastavat etätyöntekijöitä. Useimmat työnhakusivustot tarjoavat nykyään mahdollisuuden valita hakuvaihtoehdon, joka näyttää vain etätyötä tarjoavat yritykset. Älä pelkää hakea töitä myös yrityksiltä, jotka eivät ole suomalaisia, niin vaihtoehdoista ei tule olemaan pulaa.

Etätyöt freelancerina

Freelancerit ovat itsenäisiä työntekijöitä, joita yritykset voivat palkata tekemään töitä, joihin heillä ei ole omia resursseja. Koska freelancerit päättävät itse milloin ja millaista työtä he tekevät, on se täydellinen vaihtoehto etätyöstä haaveileville.
Tässä listalla muutamia ideoita eri freelancer-töistä:

  • Sisällöntuottaja/Copywriter: Kirjoitat tekstejä nettisivuille sekä blogitekstejä yrityksille. Lisäksi voit harjoitella mainontaa ja alkaa kirjoittaa mainoksia, somepostauksia, ym.
  • Kääntäjä: Kääntäjille löytyy töitä kirjoista nettisivuihin ja tekstityksistä sovelluksiin sekä peleihin.
  • Oikolukija: Tarkistat tekstejä ja kirjoitat ne puhtaaksi eli korjaat esimerkiksi kirjoitusvirheitä.
  • Sosiaalisen median ylläpitäjä: Monet yritykset ulkoistavat sosiaalisen median ylläpidon. Jos olet taitava sosiaalisen median käyttäjä, voi tämä vaihtoehto olla passeli.
  • Asiakaspalvelu: Yritysten sähköposteihin ja muihin yhteydenottoihin vastaaminen.
  • Videoeditoija: Editoit videoita esimerkiksi yritysten nettisivuille, sosiaaliseen mediaan tai Youtubeen.

Miten aloittaa freelancer-ura?

Netti on pullollaan erilaisia sivustoja, joilla voit aloittaa tekemään freelancertöitä. Esimerkiksi Fiverr.com ja Upwork.com ovat tunnettuja kansainvälisiä sivustoja, joista löydät helposti töitä monelle eri alalle.
Kun aloitat vasta freelancerina, tärkeää on kerätä portfoliota sekä arvosteluja ja asiakastodistuksia tekemistäsi töistä. Hyvä tapa todistaa osaamisensa potentiaalisille asiakkaille on omilla projekteilla, kuten pitämällä asiaan liittyvää blogia tai Youtube-kanavaa.
Jos sinulla ei ole alaan liittyvää koulutusta tai muuta näyttöä osaamisestasi, toinen tapa aloittaa on hitaasti ja tarjoamalla työtä ”alennuksella” hiukan halvemmalla kuin markkinoiden keskimääräinen hinta. Nosta hintaa saatuasi ensimmäiset asiakastodistuksesi. Mitä enemmän sinuun luotetaan ja mitä enemmän näyttöä sinulla on laadukkaasta työnjäljestä, sitä korkeamman hinnan voit pyytää.

Etätyö kevytyrittäjyyden avulla

Kevyt yrittäjyyden suosio on alkanut nousta viime vuosina Suomessa. Kyse on helposta tavasta aloittaa yrittäjänä vaikkapa muiden töiden tai opiskelun ohella. Kevyt yrittäjyys -palvelua tarjoavat esimerkiksi ukko.fi ja OP. Palveluntarjoajan kautta verotus onnistuu helpommin etkä joudu itse keskittymään yrittämisen tekniseen puoleen, kuten laskujen luomiseen ja kirjanpitoon. Saamistasi palkoista lähtee kuitenkin pieni siivu käyttömaksuina.
Etätöihin kevyt yrittäjyys on ideaalista. Kyse on hyvin samanlaisesta vaihtoehdosta kuin freelancer-työt ja voitkin periaatteessa tehdä aivan mitä tahansa. Ala siispä kehittämään omaa yritysideaa. Miltä kuulostaisi omien videokurssien tarjoaminen tai nettisivujen suunnittelu?

Varaa aikaa

Käytyäsi läpi yllä mainitut vaihtoehdot, olet valmis siirtymään etätöihin. Muista, ettei siirtyminen tapahdu aina yhdessä yössä. Nopein tapa tehdä etätöitä on löytää firma, joka tarjoaa sinulle täysin etänä olevan työpaikan. Jos tämä ei onnistu, ala edetä pienin askelin kohti elämää etätöissä.

Lisää aiheesta sen vierestä

Puhelinliittymä

Pelillistäminen suomalaisessa liiketoiminnassa: asiakkaiden sitouttamisen uusi aikakausi

Pelillistäminen eli gamification on noussut merkittäväksi työkaluksi eri alojen yrityksille asiakkaiden sitouttamisessa. Pelillistämisellä tarkoitetaan pelien

Lue lisää »

Kotioffice.fi

etätyöläisen paras kaveri

Kotioffice.fi on jokaisen etätyöläisen ja paikasta riippumattoman työn tekemistä kiinnostuneen sivusto. 

Suositukset
Mainoksia
Tutustu